Kuchnia to pomieszczenie, które odwiedzamy najczęściej. Tutaj codzienni każdy domownik wchodzi nawet kilkanaście razy. Siadamy przy stole, przesuwamy krzesła i taborety po podłodze i wykonujemy setki różnych prac. Dlatego też kuchenna podłoga musi być szczególnie odporna, bezpieczna i łatwa do utrzymania w czystości. Wśród materiałów, które zapewniają te wszystkie cechy są przede wszystkim wszelkiego rodzaju płytki do kuchni przeznaczone na podłogi.

Materiał z jakiego wykonane są płytki

W sprzedaży dostępne są płytki wykonane z różnych materiałów. Na kuchenne podłogi najlepiej wybrać te wykonane z ceramiki, szkła lub gresu. Dobrze wyglądają, są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.

Wielkość i kształt płytek

Płytki dostępne w sklepach mają bardzo zróżnicowany kształt i wielkość. Większość z dostępnych modeli jest kwadratowych lub prostokątnych, choć zdarzają się również płytki sześciokątne. Wielkość płytek uzależniona jest od ich rodzaju. W przypadku mozaiki poszczególne elementy mają ścianki 2- 3 cm w przypadku płytek wielkość ta wynosi 20- 30 cm.

Wodoodporność

Płytki układane na podłogach kuchennych powinny charakteryzować się wysoką wodoodpornością. W kuchni powietrze stale jest nasycone parą wodną, która skrapla się m.in. na podłodze. Płytki szklane lub pokryte ceramiczną warstwą nie przepuszczają wody, ale fugi mogą być mniej odporne. Należy o tym pamiętać wybierając płytki i materiały do ich montażu.

Bezpieczeństwo

Płytki układane na podłodze powinny być antypoślizgowe. Niestety dostępne w sprzedaży modele w większości nie nadają się do układania w kuchni ze względu na swoją budowę. Zazwyczaj płytki antypoślizgowe mają karbowaną powierzchnię, co znacznie utrudnia utrzymanie ich w czystości. O ile doskonale sprawdzają się na korytarzach, o tyle, do kuchni zupełnie nie nadają się. Warto jednak wiedzieć, że w sprzedaży są także płytki gładkie o zwiększonej odporności na poślizg. Są one bezpieczniejsze ale również nieco droższe, z czym należy się liczyć.

Wytrzymałość na zginanie

To informacja przy jakim nacisku płytka może pęknąć. Jest to bardzo istotna cecha w przypadku podłogi kuchennej, ponieważ ustawiane są  na niej bardzo ciężkie sprzęty, które mogłyby swoim ciężarem uszkodzić płytkę.

Podłoga w kuchni musi spełniać szereg praktycznych wymagań. Przede wszystkim powinna wyglądać ładnie. Poza tym musi być odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowymi zaletami będą antypoślizgowość oraz wytrzymałość. Płytki do kuchni powinny spełniać najwyższe standardy, dlatego nie należy spieszyć się z ich zakupem, ale dobrze przyjrzeć się wszystkim modelom i wybrać ten najlepszy.